Николай Младенов. Снимка: Булфото
fallback

В момента в Ирак има три тежки кризи. Първата е хуманитарната – с над 1 000 000 вътрешни бежанци в следствие на различните боеве, които текат в страната и над 220 000 сирийски бежанци. Нашата основна задача в момента е да се опитаме да окажем съдействие на тези бежанци, обяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН в Ирак Николай Младенов пред БНР.

Той уточни, че около две трети от бежанците се намират в териториите, контролирани от терористичните групировки, което усложнява операцията.

Бившият външен министър посочи, че втората криза продължава да е в областта на сигурността, тъй като една трета от държавата е под контрола на терористични организации.

"Иракската армия, както и кюрдските въоръжени сили, засега имат нужда от  международна подкрепа и много по-високо ниво на организация, за да могат да се справят. За съжаление, разпадът на иракската армия преди няколко месеца беше много тежък и това позволи напредъка, който терористите постигнаха през последните седмици“, смята той.

Младенов отчита още, че третата криза в Ирак продължава да бъде политическата, въпреки че вече започва да се вижда светлина в тунела – има нов президент, председател на народното събрание и от няколко дни номинация на нов министър-председател.

Джихадистите са заплаха за международния ред и сигурност. Те са финансирани, мотивирани и разполагат с тежко въоръжение, заяви Младенов. Той е категоричен, че трябва да се забрани покупката на петрол от територии, контролирани от терористичните организации, да се спрат каналите на финансиране от други държави и да се нанесат удари по техни цели, позволяващи им да се придвижват между Сирия и Ирак.

Най същественият път обаче е политическият -  ново правителство, което да включва в себе си представители на всички общности в Ирак, смята Младенов.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 9 години

Този още ли е в правителството, или се изказва понеже има реноме в областта? Ако не ме лъже паметта този топ дипломат в качеството си на външен министър беше правил едни визити за които после не беше сигурен официалби ли са, не с ли.. малко тип волрн сидеров на вардеро. С една дума много ми е важно какво мисли за Ирак!!!

22

Анонимен

преди 9 години

Затуй държавата ни е на този хал, няма мъже, само слагачи, *** и търсачи на добри заплатки. Някои така добре се справят, че оядени и преситени не виждат по- далече от носа си.Но те и не искат да виждат, защото знаят,че тяхната "компетентност" и "кадърност"съсипаха държавата.Виж, там, някъде си, могат да се правят на "велики", макар ние да знаем какво ни струва предателството им.

21

Анонимен

преди 9 години

този откри топлата вода ,дайте му нобеловата премия

fallback