Снимка: Reuters
fallback

Християнската общност в Иран е преследвана на религиозна основа. Стотици християни от близкоизточната държава търсят убежище в България, пише „Фокс нюз“.

21-годишният Омид Салехи и семейството му приемат християнството преди 12 години. Те са типични религиозни бежанци, които бягат от ислямската държава. Петима от семейството му първо са избягали в Турция, а впоследствие идват в България.

„Семейството ми замени исляма с християнството, а когато това се случи, е трудно да се живее в Иран“, разказва Салехи, който в страната си работил в оптика. Приема християнството благодарение на свой приятел, също покръстен мюсюлманин. Приятелят му го води на служби в християнски храм.

Режимът в Иран започна нова вълна от арести на християни и християнски лидери през юли.

Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците, заяви, че иранската християнска общност в София сe разраства. „В момента има между 100 и 200 души от Иран. Те бягат от страната си, защото са преследвани заради религията си“, заяви Чирпанлиев.

Подземните църкви и църквите в частни домове са единственият начин християните в ислямската държава да изповядат вярата си далеч от погледа на режима.

След ислямската революция в Иран от 1979 г. мюсюлманите, приели християнството, могат да бъдат екзекутирани заради вероотстъпничество. Според доклад на ООН от януари досега най-малко 49 християни са били пратени в затвора, защото са изповядали религията си.

Салехи разказва, че през последните 12 години постоянно се е притеснявал от полицейските коли и възможността да попадне в затвора. Момчето разказва, че негов приятел е в затвора заради вярата си.

Днес Омид и семейството му живеят в жилище на фондация Глобъл Вилидж Чемпиънс в покрайнините на София. Семейството е напуснало североизточния ирански град Есфараен, който е с население над 50 хил. души.

Семейството на Омид Салехи има покрив над главите си благодарение на американска организация, управлявана от бизнесмена Янк Бари, бивш вокалист на групата Дъ Кингсмен. Той осигурява подслон, медицински грижи и социални услуги на християни, сунити и кюрди, бягащи от Сирия, Ирак и Иран. Янк Бари е помогнал на повече от 800 бежанци в България. Целта на „Еврейския Шиндлер“, както е наричан, е да осигури дом на 1200 бежанци.

Въпреки че президентът Хасан Рохани дойде на власт като умерен, преследването на християни не спира, разказва Омид. „Президентите ни мислят само за пари и за себе си. Президентите се сменят, но не и политиката“, казва още той.

През месец юли режимът в Иран задържа известния ирански пастор Матиас Хагнеджад заедно с членове на църквата. При последните репресии Хагнеджад, който е бил три пъти в затвора между 2006 г. и 2011 г., силите за сигурност отнемат Библията на пастора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Shark

преди 9 години

Русия е по-близо, и е християнска страна. ЗАЩО НЕ ХОДЯТ ТАМ!! ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО И СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО!!

98

Анонимен

преди 9 години

123.Бягат в България , защото Турция ги пренасочва към Бг. Къде е стената ?

97

Анонимен

преди 9 години

Стига са идвали..да ходят в Русия нали и там са християни а Путин им лиже на бомбаджиите гъзовете сега

fallback