Снимка: архив, Reuters
fallback

Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко", а две европейски страни вече са проявили интерес, посочи пред ирански медии заместник-министърът на петрола на Иран Али Маджеди, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му в момент, когато Европа планира да диверсифицира доставките си на енергийни ресурси, Иран със своите най-големи газови запаси в света може да доставя на Стария континент газ чрез "Набуко".

Маджеди съобщи, че неотдавна Иран е бил посетен от делегациите на две европейски страни, които той не назовава. Целта им е била да обсъдят възможните маршрути, включително доставки през Турция, Ирак, Сирия, Кавказ и Черно море. Според него най-добър е турският маршрут.

"Набуко" би бил безполезен без иранския газ, отбелязва иранският заместник-министър. По думите му газът от находището "Шах Дениз" в Каспийско море ще бъде недостатъчен за този газопровод - добивът от това находище ще бъде не повече от 8
милиарда кубични метра газ годишно, а мощността на газопровода е планирана за минимум 23 милиарда кубични метра годишно. Маджеди посочи, че Турция е изразила интереса си за участие в доставките на газ от Иран за Европа.

Освен това Иран има потенциал да доставя "синьо гориво" на Европа под формата на втечнен газ.

"Набуко" е неуспешен проект за магистрален газопровод с дължина 3300 километра от Туркменистан и Азербайджан до страните от ЕС, преди всичко Германия и Австрия. Стойността на проекта се определяше на 7,9 милиарда евро. В консорциума за изграждането му влизаха OMV, унгарската FGSZ, българската Булгаргаз, румънската Transgaz, турската BOTAS.

Подготовката на проекта започна през 2002 година. Първоначално се планираше строителството да започне през 2011 година и да приключи към 2014 година, но изпълнението неколкократно се отлагаше заради проблеми с евентуалните доставчици на газ. В края на 2011 година бе съобщено, че сроковете за пускане на проекта са определени за 2018 година. През юни 2013 година бе обявено, че проектът е закрит, а приоритетен става Трансадриатическия газопровод.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

р

преди 9 години

тука едно и също л..но пише с различни никове.. никой няма проблем с иран освен вие знаете кой...

6

a

преди 9 години

До Анонимена кои са бе *** кажи кво мучиш

5

Анонимен

преди 9 години

Откога иранските залежи станаха най големи!?Хайде по полека а !*** пак е надхвърлила себе си....

fallback