Снимка: архив, Reuters
fallback

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Анонимен

преди 9 години

До АнонименА в САЩ вече искали и номер на акта за раждане! АМА САМО НА НЯКОИ МЕСТА--------------то пък дали има някои в сащ който го знае тоя номер на акта за раждане :)а който не е роден там как ще влиза в нета не знам ,хахаха

154

Габриела

преди 9 години

А после САЩ били подслушвали ,не знам си какво :)

153

Анонимен

преди 9 години

Добра идея! От колко време искам да знам трите имена, ЕГН-то и адреса на всички руски *** във форума!

fallback