Снимка: архив, Reuters

Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия след наложената от Москва забрана върху вноса на хранителни продукти от западните държави, въвели санкции срещу страната във връзка с Украйна, пише в."Хюриет дейли нюз".

Според Мехмет Бююкекши, ръководител на Асоциацията на турските износители, мярката на Русия ще създаде възможност за турските износители да увеличат търговията с тази страна.

Още по темата

Той посочи в интервю за турския телевизионен канал НТВ, че Турция е имала някои проблеми в търговията с Русия, особено в областта на износа на птици, и предприетата от Москва мярка може да помогне на Анкара да преодолее тези пречки.

Бююкекши каза, че от ситуацията могат да се възползват по-специално производителите на плодове, яйца и птици, тъй като турското министерство на земеделието прилага някои ограничения върху износа на други хранителни продукти. Същевременно той добави, че министерството може да облекчи някои от ограниченията.

Председателят на Съюза на износителите на плодове и зеленчуци от Улудаг Салих Чалъ смята, че при новата ситуация руските власти могат да разхлабят строгия контрол, които спъваше търговията през последните години.

При загубата на някои важни вносители руското правителство обещава да компенсира спада на стоки с увеличаване на вноса от други страни, включително Турция, страни от Латинска Америка и от бившия СССР.

Русия планира да предложи Турция да увеличи вноса си на плодове и зеленчуци в страната, е посочил ръководителят на руската служба за фитосанитарен контрол Сергей Данкверт, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той е изтъкнал, че Турция може бързо да увеличи доставките на селскостопански продукти за Русия, тъй като няма процедури по издаване на лицензи. Данкверт е уточнил, че днес ще се проведат разговори по този въпрос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase