Снимка: Reuters

В коментари за ответните санкции на Москва срещу Запада централният печат в Русия разсъждава ще пострада ли националната хранителна сигурност. Родните производители са въодушевени и готови да компенсират на руското население забранените вносни храни, пише "Независимая газета". Надежди изпълват и доставчиците в страните, незасегнати от контрамерките, най-вече в Латинска Америка.

Кремъл забрани вчера изцяло вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада заради ролята й в украинската криза.

Още по темата
Шефът на руската агенция по риболов Иля Шестаков е убеден, че Русия ще може "да замести пазара със собствена продукция".

"Днешните баланси сочат, че изнасяме много повече, отколкото внасяме", заявява той пред вестника.

"Отдавна поставяхме въпроса да намалим или изобщо да се откажем от вноса", твърди Галина Бобильова, шеф на Руския птицевъдчески съюз. Вносът души млечния отрасъл в Русия, а забраната няма да предизвика недостиг на млечни продукти в страната, уверява Андрей Даниленко, оглавяващ националното сдружение на млекопроизводителите. Ако държавата контролира твърдо цялата снабдителна верига, няма да скочат и цените, смята той.

"Предлагането все едно ще спада известно време, а цените ще растат. Може да задържим инфлацията само ако успеем да осигурим непрекъснати доставки. Това обаче е малко вероятно", прогнозира икономистът Владимир Бессонов.

Експерти допускат впрочем, че забранени храни ще попадат на руския пазар през Беларус и Казахстан заради отворените граници в рамките на тристранния Митнически съюз.

"Европейски храни ще бъдат внасяни чрез контрабанда и съвсем легално след преработка в страни от Митническия съюз", пише "РБК дейли", според който през Беларус в Русия може да бъдат внасяни към 20 на сто от забранените стоки.

Техният списък впрочем може да бъде разширен, посочва вестникът в друг материал. Според служители, подготвяли руските контрасанкции, браншовите асоциации ще предложат Москва да не пуска на федералния пазар палмово масло или хранителни добавки.

Руската администрация обмисля защитни мерки в автомобилната промишленост, самолетостроенето и корабостроенето, заяви вчера премиерът Дмитрий Медведев. Това може да срещне негативна реакция в Световната търговска организация и сред автопроизводителите, изградили заводи в Русия, предупреждава "РБК дейли".

Според експерти на "Новие известия" ще започнат да растат цените на храните и асортиментът им ще стане по-беден. Забраната върху свинското от ЕС вече е довела до поскъпване на птичето месо в Русия с 10 на сто, а на останалото - със 17 процента, добавят те.

Руското хранително ембарго ще удари най-вече местните потребители на скъпи деликатеси. Само след месеци те едва ли ще открият вече в ресторантите и магазините примерно испанска шунка хамон, френски сирена и гъши дроб (фоа гра), пише "Комерсант".

Освен санкциите върху храните Русия забрани всички транзитни полети на украински авиокомпании през руското въздушно пространство за Азербайджан, Грузия, Армения, Казахстан и Турция. До края на годината Москва може да наложи същите забрани на авиокомпаниите от ЕС и САЩ, пише "Московский комсомолец".

Над 70 на сто от руското население подкрепя ответните санкции, а само към 25 процента очакват от тях сериозни проблеми за себе си и своите близки. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", цитирани в "Независимая газета".

"Проучванията сочат, че обществото се разслоява все повече по идеологически причини. Повечето хора (61 на сто) са на мнение, че Русия е обкръжена от врагове - коментира изданието. Близо 30 на сто обаче смятат, че истерията спрямо Запада е хитрина на властите с цел да сплашат гражданите и да манипулират по-лесно общественото мнение.

Обективните данни сочат, че Русия започва да буди страх, че в света вече я разглеждат като непредсказуем субект. Общественото съзнание обаче вижда тук нараснало уважение към федерацията, отбелязва Алексей Гражданкин от "Левада". Според него хората в Русия търсят един вид реванш заради 90-те, когато помощта от Запада е накърнявала тяхното самоуважение, а сегашната конфронтация възстановява баланса.

Извън Москва вносните храни не са доминиращи и анкетираните няма да изгубят много от забраната им. Празните щандове тутакси ще бъдат забелязани навсякъде, но основният въпрос е кого ще обвинят хората - Путин или все пак Запада, срещу който вече е загрято общественото мнение, допълва Гражданкин.

Докато животът на хората тече постарому, анкетите все така ще сочат подкрепа за Кремъл и безразличие към санкциите, обобщава политологът Алексей Малашенко. Той очаква промени в асортимента и цените наесен, което ще бъде забелязано според него в големите градове и ще се появи "първото недоволство".

"Сега телевизионната пропаганда работи по следния начин: да живее родният фермер, а за всичко са виновни САЩ. Рано или късно обаче хората полека-лека ще осъзнаят, че вината за изчезването на стоки от щандовете не е на страната производител", казва експертът.

"Щом санкциите засегнат живота на обикновените хора в Русия, те ще се замислят искат ли да плащат за Крим и Донбас", твърди Малашенко. Съответно предсказва "ново затягане на гайките" от страна на Кремъл и пак пропаганда с цел хората да обвиняват "Запада, но не и собствените си власти".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase