Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който преди една година разкри тайни за американските програми за следене на комуникациите, получи от Русия 3-годишно разрешително за пребиваване на руска територия, предадоха световните агенции, които се позоваха на адвоката на Сноудън Анатолий Кучерена.

Още по темата

Разрешителното влиза в сила със задна дата от 1 август 2014 г., когато изтече едногодишното право за пребиваване на Сноудън в Русия.

Кучерена поясни, че в Русия Сноудън живее скромно и учи руски език, сам взима решения къде да отиде и как да се придвижва и има свободата да посещава музеи, магазини и театри.

Адвокатът добави, че Сноудън обаче непрестанно е длъжен да мисли и за своята безопасност. Частна фирма се грижи за сигурността на клиента му, добави Кучерена.

Той съобщи още, че официално искане от САЩ за предаване на Сноудън на американските власти не е постъпвало.

Кучерена добави, че екстрадицията на клиента му към САЩ е невъзможна, защото той не е извършил никакво престъпление. "За да бъде подведен под отговорност, трябва да има доказателства срещу него", посочи Кучерена. Адвокатът на Сноудън съобщи, че историята на клиента му ще бъде разказана в книга.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase