Снимка: Reuters
fallback

Около 730 000 души са напуснали Украйна и са отишли в Русия през тази година заради кризата в Източна Украйна, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирайки данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Вътрешно разселените, които са напуснали домовете си в Източна Украйна, но са останали в страната, е 117 000 души и броят им нараства с около 1200 души дневно.

Данните изключват обичайната сезонна миграция заради търговия и туризъм, уточни пред журналисти директорът за Европа на ВКБООН Венсан Коштел. Те показват, че бежанският поток навън от Украйна е много по-голям от 168-те хиляди регистрирани в руските миграционни служби, отбелязва Ройтерс.

Броят на вътрешните бежанци също може да е по-голям от отчетените 117 000 души, тъй като много от тях предпочитат да не се регистрират, страхувайки се от преследване или от това, че може да бъдат мобилизирани в армията, посочва ИТАР-ТАСС.

По данни на световната организация хората от региона на Източна Украйна срещат все повече трудности - инфраструктурата е силно пострадала, банките не работят, водоснабдяването е затруднено, много сгради са частично или напълно разрушени при бойните действия.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

СТРАННИК

преди 9 години

До тра-ла-лаБежанците от Украйна в Русия са около 900 хиляди.

23

тра-ла-ла

преди 9 години

... хм, винаги е занижена бройката на бежанците... повече са, особено тези, останали в Украйна. Има страх, че ще бъдат викнати в запас. Както впрочем се оплакват и българи, че в запаса се викат хора от малцинствата, а по-рядко украинци...

22

Анонимен

преди 9 години

По-добре да си ходят вкъщи, щом като не им изнася да живеят в Украйна.Цялата война да ви кажа ли защо стана? Цялата война стана, защото Украйна направи същото, което направи Русия.Обаче както винаги в света метъра е един за силните и друг за слабите.

fallback