Снимка: Reuters
fallback

НАТО ще засили отбранителните си възможности в Източна Европа, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира британския премиер Дейвид Камерън след негова среща с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Срещата се състоя в щаба на върховното главнокомандване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Монс.

Камерън и Расмусен се срещнаха и с командващия силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав, който ги запозна с обстановката в Украйна и с възможностите за ответни мерки от страна на алианса.

"НАТО трябва да гарантира безопасността на своите източноевропейски съюзници и в това участват всички страни на
алианса", каза Камерън след срещата.

По думите му алиансът има намерение да засили своите командно-щабни структури в Полша, да създаде запаси от военно оборудване и продоволствия и да подготви възможните методи за доставка на подкрепления за обезпечението на защитата на всички страни членки.

"Всеки агресор трябва да разбере, че нападението над един от членовете на алианса ще е атака срещу целия северноатлантически блок", подчерта Камерън. "НАТО е готова да обезпечи безопасността на всичките си 900 милиона граждани", каза Камерън.

Расмусен пък съобщи, че на срещата на върха на алианса в Уелс през септември НАТО ще приеме план за действие за укрепване на безопасността си в светлината на украинската криза. Той предупреди страните членки на алианса, че новите усилия в областта на безопасността ще изискват допълнително финансиране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

st

преди 9 години

ШШШ руската и...т айде партенките и в рашъта какво правите в страна членка на ЕС.

46

Garibaldi

преди 9 години

Русия отново да си изгради военна ракетна база и флота в Куба,а може и във Венецуела!

45

Э

преди 9 години

НАТО са военнопрестъници. САЩ хвърлиха атомни бомби над Хирошима и Нагазаки през 1946 г. и с това демонстрираха своята агресия и намерението си да унищожат половината свят. Но Сталин отговори на американските еврейчета и през 1948 г. СССР създаде своя атомна бомба. През 1949 г. се пръкна НАТО. Последва Корейската война, Виетнамската война и други "мирни" мисии на НАТО.

fallback