Принц Уилям, Кейт Мидълтън и Франсоа Оланд на церемонията в Лиеж. Снимка: Reuters

Европа отбелязва 100 години от началото на Първата световна война. Правителствени и държавни ръководители и официални лица се събират в белгийския град Лиеж, за да си припомнят малкия балкански конфликт, който прераства в глобален след германската инвазия в Белгия през август 1914 г. 4-годишната война взе 9 млн. жертви.

Главната церемония днес, в която ще участва и българският президент Росен Плевнелиев, ще се състои на мемориала Коант Ентер в Лиеж, посветен на съюзниците във войната. Тя ще бъде открита от белгийския крал Филип, ще присъства и кралица Матилда. Техни гости са президентите на Франция Франсоа Оланд и Германия – Йоахим Гаук, британският премиер Дейвид Камерън, принц Уилям и Кейт Мидълтън. Именно германската инвазия формално въвлича Великобритания във войната.

Град Лиеж - индустриален център с развита минна промишленост, става първата цел на германците. Кратката, но всеотдайна съпротива до ден днешен е извор на гордост сред белгийците.

По време на церемониите за отдаване на почит мерките за сигурност са много засилени. Ограничен е публичният достъп до мястото на събитието.

Вчера - 100 години след като Германия обяви война на Франция, Йоахим Гаук и Франсоа Оланд почетоха паметта на 30 хил. войници, загинали във войната в сражения в местността Хартмансвилеркопф.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase