Снимка: Wikipedia

Армения не е само коняк, килими и Ким Кардашиян. В това ще се опитат да ни убедят арменските власти със започващата кампания „Един арменец, една статия“, пише британският "Гардиън".

Лица на програмата са министри, журналисти, музиканти. Кампанията насърчава всеки арменец да напише своя статия в свободната интернет енциклопедия Уикипедия, посветена на историята или културното богатство на страната.

Военният министър на Армения Сейран Оганян съобщи в национален ефир, че е написал публикация, свързана с военното дело на страната и призова всеки да напише по нещо, независимо дали има специализирани познания или не.

Кампанията започна първо в YouTube, а впоследствие разшири каналите си и вече се популяризира чрез арменските сателитни телевизии.

Уикипедия „проговори“ на арменски през 2003 г., но развитието й е сравнително бавно. През 2013 г. статиите на арменски са около 90 хиляди. Днес според БиБиСи те вече са 390 хил.

И все пак успехът на кампанията изглежда, че е под въпрос. Арменците, живеещи извън страната, рядко четат или пишат на родния си език, чийто западен диалект дори е обявен за застрашен език и е под егидата на ЮНЕСКО.

Населението на Армения е около три милиона, но близо осем милиона живеят извън страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase