Снимка: БТА
fallback

Израелски войски и танкове се изтеглиха от централния сектор на Ивицата Газа днес и се насочиха към границата с Израел, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано днес израелското военно командване подкани палестинците, избягали от домовете си заради военните действия, да се завърнат в един от най-тежко пострадалите райони на ивицата. Това бе изтълкува от израелски медии като признак, че военната операция в Газа е пред приключване и армията се готви за едностранно изтегляне, обявявайки победа.

Oще по темата
Израелските власти отказаха засега да коментират тези съобщения, но АП припомня, че именно така е постъпвал Израел и при предишните войни срещу Газа.

До момента по палестински данни жертви на 25-дневното израелско нахлуване са станали 1669 души в Газа. Според местни правозащитни групи 80 процента от тях са цивилни, включително деца. Според Израел обаче 47 на сто от загиналите са бойци на ислямисткото движение Хамас, които в Израел наричат "терористи".

Израелското военно командване, цитирано от Ройтерс, се оправда, че е правило всичко възможно да избягва невинни жертви, но това било много трудно, когато се водят боеве в гъстонаселен район.

Загинали са и 63-ма войници на Израел, както и трима цивилни евреи.

Междувременно израелски войници продължават да издирват своя лейтенант Хадар Голдин, който според военните е бил пленен при засада на Хамас вчера сутринта.

От военното командване на Хамас от своя страна съобщиха днес, че "до този момент нямат информация за изчезнал войник, нито за това къде се намира той, нито пък за обстоятелствата на изчезването му". От Хамас предположиха, че войникът може да е загинал при престрелката, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Национал

преди 9 години

Винаги ще има "тероризъм" докато го има социалното неравенство и несправедливост. Изралел са изкуствено заселени там и нека бъдат така добри да си стоят там където са без да нахлуват никъде !!! Защото това тяхното е истинския тероризъм. 80 % от жертвите са цивилни! Нека бъдат раследвани за военни престъпления на чужда територия !

37

До 40

преди 9 години

Да прав си! Нека който казва, че не така да се аргументира и посочи поне една демократична страна в този регион! За жалост всички ще мълчите пред голата истина!

36

Анонимен

преди 9 години

TOZI KOITO NE RAZBIRA CHE ISLAMSKIA DJIHAD E TERORISTICEN I ZAPLAHA ZA CIAL SVIAT, TOI IMA GOLIAM PROBLEM. PALESTINSKIA NAROD E ZALOJNIK NE NA IZRAEL A NA EDNA TERORISTICHNA DJHIHADO ISLAMSKA ORGANIZACIA HAMAS.AZ RAZBIRAM IZRAEL I NE ISKAM DA IMAM RABOTA S DJIHADISTKI BANDI.

fallback