Снимка: Reuters
fallback

Две трети от хората в Русия (64 на сто) обвиняват заради самолетната катастрофа край украинския Донецк армията и тайните служби на Киев. Шестнайсет на сто са на мнение, че зад инцидента стоят тайните служби на Запада. И най-много 2 процента смятат за виновни проруските сепаратисти в Източна Украйна или тайните служби на Русия. Това сочат данни от анкета на центъра ВЦИОМ, разпространени от ИТАР-ТАСС.

Според допитването, осъществено в края на юли, повечето жители на Русия (61 на сто) посочват като най-вероятна причина за катастрофата с малайзийския Боинг-777 ракетна атака.

Четиринайсет процента твърдят, че става дума за терористичен акт. Шест на сто споменават за нещастен случай, 3 процента – за техническа повреда, 2 на сто - за грешка на командира.

Последиците от трагедията за Русия остават неясни за 38 на сто, които не дават отговор. Най-разпространена е прогнозата, че няма да има никакви последици за федерацията (38 процента).

Осем на сто предполагат, че ситуацията ще изостри конфликта с Европа, САЩ и/или Украйна. Според други 7 процента Западът и Европа може да наложат нови санкции на Русия. Три на сто допускат, че инцидентът може да предизвика война.

Запитани каква позиция по конфликта в Украйна трябва да заеме Русия след трагичните събития, анкетираните дават различни отговори. Една трета - 32 на сто, смятат, че Москва трябва да подкрепи "опълченците", т.е. отцепниците в Донбас. Почти толкова - 28 процента, биха желали Русия да поеме ролята на посредник и миротворец. Други 29 на сто предлагат федерацията просто да не се меси в конфликта у съседите.

Допитването обхваща 1600 души от 130 селища в различни региони на Русия. Статистическата грешка не надхвърля 3,4 на сто, уточнява ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

...и не само руснаците... Всеки нормален и обективно мислещ е на същото мнение! Гнуся се от антируската пропаганда, но има ***, които се кефят от това, защото са ......***. И те нямат обяснение за себе си.

12

anonimen

преди 9 години

Amerikancite naliaha 15 miliarda dolara na huntata v kiev samo i samo da sazdadat konflikt

11

фен на хан Крум

преди 9 години

Самолета трябваше да падне на руска територия, ама сбъркаха в изчисленията. Остава открит очевидния въпрос защо трасето съвпада с района на бойните действия? Очевидно , че задължително то да бъде преместено, но не е направено защото самолета трябва да бъде свален. На украинските РВД им е наредено така да бъде. Това е изгодно най-вече на американците и донякъде на украинците. На руснаците това им вреди и не им трябва. От там нататък на тези, които имат глави на раменете пояснения не им трябват.

fallback