Снимка: Reuters
fallback

Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия самолет, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти в град Донецк в ранните часове на деня, предаде Ройтерс.

 "Ето ги, черните кутии!", каза Бородай на журналистите в  препълнената зала за пресконференции в щаба на  самопровъзгласената Донецка народна република, докато въоръжен бунтовник сложи самописците на бюрото.

Oще по темата
Двете страни след това подписаха документ, който по думите на Бородай е протокол, финализиращ процедурата след  продължителни преговори с малайзийците.

"Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние", каза полковник Мохамед Сакри  от Съвета за национална сигурност на Малайзия и благодари на "Негово превъзходителство г-н Бородай" за предаването им.

Освен това Бородай съобщи, че влакът с тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк. Той е на път за  Харков, на около 300 км на северозапад. По думите на сепаратисткия лидер експертите от Малайзия и холандска делегация, която е на място в Донецк, също ще пътуват с него.

Вчера Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда, съобщи Ройтерс. В нея се настоява въоръжените групи да разрешат безопасен, пълен и неограничен достъп до мястото на катастрофата.

В резолюцията, предложена от Австралия, която загуби 28 граждани в катастрофата, се призовава също да бъде потърсена отговорност от виновните.

Съветът за сигурност на ООН настоява да се проведе всестранно и независимо разследване на трагедията в съответствие с ръководните принципи на международната гражданска авиация, предаде ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Хммм

преди 9 години

Сепаратистите предадоха черните кутии от Боинга на експертиПредадоха или продадоха?! Защото след като преджобиха и прибраха всички ценности и кредитни карти на загиналите, няма как да не са се пазарили за някой и друг $ за черните кутии! Водкаджиите са уникални с номерата си само и само да имат осигурена водка за вечерта - колкото повече, толкова по-добре!

75

Анонимен

преди 9 години

Много интересно, как добре действа пропагандната машина и на двете страни...Въпроса тук не е кой е свалил самолета, а защо граждански полети се пускат над зона с активни военни действия. И за това са виновни украинците, без никакво съмнение.

74

Анонимен

преди 9 години

Бивш репортер на агенция Асошиейтед прес Робърт Пери е научил от източници в американското разузнаване, че САЩ разполагат със сателитни снимки, които показват, че украинските военни са отговорни за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии. При липсата на подобаващо разследване на трагедията, до момента всички сочеха като главни виновници подкрепяните от Русия опълченци в Източна Украйна, но източникът на Пери разказва съвсем различна история, съобщава infowars.

fallback