Снимка: Reuters

Група протестиращи се опитаха да влязат в израелското посолство по време на протест срещу офанзивата в Газа в йорданската столица Аман вчера, предаде ДПА.

Около три хиляди йорданци се събраха пред израелското посолство на протест срещу израелския обстрел на Шиджая, предградието на Газа. Те носеха палестински знамена и знамена на Хамас, призовавайки за интифада срещу Израел и скандираха "с милиони идваме да освободим Палестина".

По време на протеста, организиран от "Мюсюлманските братя", активистите призоваха за отмяна на мирния договор между Израел и Йордания и изгонване на израелския посланик заради обстрела.

Охраната е влязла в сблъсък с група активисти, опитали се да щурмуват посолството. Използван е сълзотворен газ, петима души са арестувани.

Френски младежи подпалиха вчера коли и кофи за боклук в предградие на Париж след иначе спокойна демонстрация, предаде Асошиейтед прес. Те пренебрегнаха забраната за протест против израелската офанзива в Газа, издадена с цел да се гарантира реда. Напрежението нарасна, след като десетки еврейски младежи, някои носещи железни пръти, заобиколиха синагога с цел да я защитават.

Френският премиер Манюел Валс порица "новата форма на антисемитизъм", разпространяваща се по интернет сред младежите от работническите квартали.

Хиляди протестираха в подкрепа на палестинската кауза и в Амстердам, Лондон и Рабат, предаде Франс прес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase