Снимка: Reuters

Новите санкции на САЩ срещу Русия ще засегнат най-силно оръжейния концерн "Калашников", заяви пред медии руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Санкциите могат да бъдат осезаеми само за Калашников, тъй като той продава множество видове стрелково оръжие на американския пазар. От друга страна се нанася удар и по американските купувачи, отбеляза вицепремиерът.

Калашников доставя в САЩ ловно и спортно оръжие, включително популярната карабина "Сайга", която е гражданският вариант на автомата Калашников.

В началото на 2014 г. ИТАР-ТАСС съобщи, че концернът е сключил споразумение да доставя в Канада и САЩ от 80 000 до 200 000 единици оръжие годишно.

Въпреки санкциите Русия ще продължи да доставя в САЩ ракетни двигатели, каза също така Рогозин.

"Нямаме намерение да се прострелваме в крака. Те организират санкциите по такъв начин, че хвърлят бумеранг, който след това ще удари по тяхната глава. Ще продължим това, което е изгодно за нас. Това, което ни е неизгодно, ще спрем", каза вицепремиерът, говорейки за доставките на ракетни двигатели РД-180.

Като цяло американската страна подхожда към въпроса със санкциите изключително прагматично, заключава той.

Според Рогозин всички тези санкции са антиевропейска технологична линия на САЩ, които се целят в Русия, но на
практика нанасят колосален удар по отношенията в Европа и по европейската промишленост.

Французи, германци, италианци имаха голям интерес към съвместни проекти на оръжейния пазар, отбелязва вицепремиерът.

"Условно казано, например, вертолетът е наш, а въоръжението - белгийско. Сега на тези планове се слага край", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase