Снимка: Reuters

Украинските следователи второ денонощие не пристигат на мястото на катастрофата на малайзийския самолет, заяви в пряк ефир по телевизия Lifenews вицепремиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Андрей Пургин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Той напомни, че "опълченците" (т.нар. сили за самоотбрана на ДНР) самото начало са заявили, че няма да пречат на пристигането на експертите на мястото.

"От самото начало казахме, че сме готови да приемем всеки и сме отворени за всички. Готови сме да приемем всички експерти, следователи, когото и да е", каза Пургин. По думите му още вчера следобед в 16,00 ч. на мястото пристигнали 15 съдебномедицински експерти и 30 криминалисти от ДНР, а опълченците доставили на мястото 4 железопътни хладилни вагона и персонала, който да ги товари, но от ОССЕ отказали специалистите на ДНР, а украинските и международните експерти още не са пристигнали.

"Тук е 30-градусова жега, а не ни разрешават да пипаме телата, някои от които са паднали в къщи, пробивайки покриви, докато следователите второ денонощие седят в Киев, преговарят с някого, а не идват при нас", заяви той.

"Няма и яснота с "мирната зона", към мен никой не се е обръщал, всичко виси във въздуха", обобщи Пургин.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин упрекна САЩ, че още преди началото на разследването са установили точно кой е виновен, предаде ИТАР-ТАСС.

"Белият дом още преди разследването на катастрофата на Боинга точно установи, кой е виновен. Навремето Белия дом пак по същия начин установи, че Саддам притежава ОМУ" (оружие за масово унищожение), написа той в Туитър.

По-рано днес зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов отправи 10 въпроса към ръководството на въоружените сили на Украйна, като предложи Киев да предоставит на международната общност отчет за намиращите се на въоружение в Украйна авиационни ракети и ракетаи за комплекси за ПВО, за да могат експертите да определят с каква система е бил свален "Боинг-777" на 17 юли.

Антонов също така отбеляза, че някои изявления на западни политици за катастрофата са "продължение на информационната война, която от месеци се води срещу Русия", и изрази "удивление и съжаление, че някои в чужбина се опитват да се възполват от ситуацията".
 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase