Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин смята, че Украйна носи отговорността за вчерашната катастрофа на самолета на Малайзийските авиолинии, при която загинаха 298 души.

"Несъмнено държавата, над чиято територия това е станало, носи отговорността за тази страшна трагедия", каза руският държавен глава късно снощи. Той заяви това на съвещание по икономическите въпроси, което предложи да започне с минута мълчание в памет на жертвите на катастрофата, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тези земи имаше мир, ако не бяха възобновени бойните действия в Югоизточна Украйна", заяви Путин.

Той нареди на руското правителство да направи всичко за подробно разследване на случилото се. Трябва да направим всичко, което зависи от нас, така че обективната картина на случилото се да стане достояние и на нашата общественост, и на обществеността на Украйна, и на целия свят, каза руският президент.

Той подчерта, че случилото се е "напълно недопустимо" и никой няма право да го подмине, без да бъдат направени съответните изводи и без да се получи обективна информация.

Путин каза, че вече се е разпоредил руските военни ведомства да окажат необходимата помощ в разследването "на това престъпление".

Междувременно руското министерство на отбраната изрази съмнение в изявленията на Киев, че вчера украински самолети не са стреляли по въздушни цели.

Изявленията на Киев, че зенитни ракетни комплекси или военни самолети на Украйна вчера не са стреляли по въздушни цели предизвикват сериозни съмнения, заявиха за ИТАР-ТАСС от пресслужбата на министерството.

Оттам са подчертали, че за толкова кратко време не е възможно да се направи толкова еднозначен извод в условията на ожесточени боеве в даден район. Подобни изявления, които имат сериозни юридически последици, изискват всестранно разследване, подчертаха в руското военно ведомство.

По информация на руското министерство в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа Бук-М1. Тези комплекси са способни да откриват въздушни цели, отдалечени до 160 км и да ги поразяват в целия диапазон от височини с обсег от над 30 километра, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските ВВС, оборудвани с различни типове ракети, казаха от руското министерство.

Във връзка с появилите се инсинуации, свързани с действия на руските въоръжени сили в граничните с Украйна райони, от руското военно ведомство заявиха, че вчера средствата за ПВО на Русия в този район не са работили, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase