Снимка:Reuters

На борда на малайзиския самолет, който се разби над Украйна вчера, е имало 283 пътници, от тях 154 са били холандци. Това съобщи Ройтерс. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци.

Още по темата
По данни, цитирани от  Тhe Independent, сред загиналите са и 23 граждани на САЩ . Сред жертвите са и 80 деца.

Не е потвърдена националността на 47 от загиналите.

Пътническият Боинг-777 на малайзийските авиолинии се разби вчера следобед над Източна Украйна, на 60 км от руската граница. Загинаха всички пътници на борда заедно с екипажа. Украинският президент обяви трагедията за дело на терористичен акт.

Премиерът на Холандия Марк Рюте каза след трагедията, че самолетната катастрофа вероятно е най-тежката самолетна злополука в историята на страната, предаде Ройтерс.

Рюте прекъсна почивката си в Южна Германия и нареди в знак на траур да бъдат спуснати наполовина знамената на правителствените сгради. Това е черен ден за Холандия. Цяла Холандия е в траур, каза той. Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви, че спасителните екипи трябва да получат "безпрепятствен и безопасен" достъп до мястото на катастрофата. Той призова и за независимо разследване на инцидента.

Украинските власти обвиниха сепаратистките бунтовници, че затрудняват достъпа до мястото, където се разби самолетът на Малайзийските авиолинии. Те на свой ред заявиха, че са готови да обявят тридневно спиране на огъня, за да улеснят разследването и действията на екипи за бързо реагиране.

Украинският президент Петро Порошенко изрази съболезнования на краля на Холандия Вилем-Александър във връзка с гибелта на неговите поданици. Порошенко уверил холандския монарх, че Киев ще направи всичко възможно, за да гарантира всестранно разследване на катастрофата, предаде ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase