Снимка: архив, Reuters

Малкият белгийски град Ланден, на около 60 км източно от Брюксел, опита днес да прогони група катунари, като пусна силно техно музика на мястото, което те заемат от три дни, предаде Франс прес, позовавайки се на местни медии.

Около 30 каравани са се настанили от неделя вечер в промишлена зона във фламандския град, без да получат съгласието нито на собственика на терена, нито на града, съобщи агенция Белга.

След преговори с местните власти представители опитът се оказал неуспешен на катунарите са заявили, че ще напуснат във вторник, но после отложили заминаването си за петък.

Кметът на Ланден, социалистът Жино Дьобру, разположил уредба с мощност 14400 вата и се обадил на местен диджей. Днес сутринта е била пусната с пълна сила техно музика, показва видеоклип. Успехът обаче бил относителен, защото на записа се вижда и момиченце на десетина години, което се поклаща в ритъм сред караваните.

Междувременно са били подновени преговорите с полицията и музиката е била спряна. Катунарите са заявили, че са "склонни да напуснат", заяви кметът.

Неговата инициатива обаче беше подложена на критика дори от представители на собствената му партия. "Това, което става в Ланден, не е добре. Изобщо не е добре", реагира в Туитър регионалната фламандска министърка на благоустройството, социалистката Фрея ван ден Бош.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase