Снимка: Reuters
fallback

Северна Корея изстреля днес две ракети с малък обсег по посока на Японско море, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Ракетите, за които се смята, че са модификации от типа Скъд, са прелетели около 500 км. Те са били изстреляни от севернокорейския град Кесон, близо до границата с Южна корея.

Токио изрази протест пред Пхенян, като предаде чрез дипломатическото представителство на Япония в Пекин дипломатическа нота. Японският премиер разпореди да се събере допълнителна информация за изстрелването на ракетите и да се потвърди безопасността на японските самолети и кораби, намирали се в района, където са паднали ракетите.

Експерти по Северна Корея отбелязват, че е много необичайно Пхенян да изстреля ракети от град, намиращ се само на 20 километра от силно укрепената граница между двете Кореи. Северът обикновено прави това от източното си пристанище Вонсан, което се намира на около 130 км от границата.

Освен това Кесон, където се намира индустриална зона, е символ на сътрудничеството между двете корейски държави.

Това не е първото изстрелване на ракети от Северна Корея напоследък. Според Пхенян това се прави в рамките на военни учения. Предполага се, че става дума за изпитания на ракети от типа Скъд, които са с обсег 500-600 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Цян хи бур муин.aз клиa томaв гя дцун Хaмaс.Гуян туин девон хицян мункуеaн двиътж дзяун КореяA сегa преводa. Солидaрност с нaшите брaтя Хaмaс. И те сa примитивни мaймуни кaто Севернa Кореa

7

Анонимен

преди 9 години

те ще обещаят да спрат с ракетите, а от лошия запад ще им пратят кораб с ориз.докато свърши ще има малко спокойствие...

6

Анонимен

преди 9 години

До АнонименДо Анонимен 4Да, "новината" си е новина дори когато е произведена във вашингтон и сеул, в цру и южнокорейските тайни служби. Докато има балъци в *** (те май никога не свършват) ще има и такива "новини".------не знам дали осъзнаваш , ама балъка си ти :)

fallback