Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление от спада в доверието между САЩ и Германия след разкритията за подозрения в шпионаж, предаде Франс прес.

"Идеята, че трябва да се питаме, когато работим заедно, дали този, който е срещу мен, работи, може би, в същото време за някой друг, за мен не е отношение на доверие", посочва Меркел в интервю за обществената телевизия ZDF, което е записано и ще бъде излъчено утре.

Още по темата

"Ние имаме тук очевидно различни гледни точки и трябва да водим диалог", допълва Меркел. Тя посочва, че се надява да има "естествено промяна" в поведението на САЩ.

"Не живеем в епохата на Студената война, когато всеки е изпитвал недоверие към всеки", казва още германският канцлер. "Мисля, че тайните служби на 21-и век трябва да се съсредоточат върху важните неща и ние работим в много тясно сътрудничество с американците. Желая това да продължи", заявява Меркел.

Канцлерът за пореден път отхвърли каквато и да е идея да се поставят под въпрос преговорите по договора за трансатлантическа свободна търговия заради шпионската афера.

В петък САЩ дадоха ясно да се разбере, че не оценяват положително реакцията на германските власти по шпионската афера, която накара Берлин да поиска шефът на американското  разузнаване в Германия да напусне страната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase