Снимка: архив, Reuters

Германският президент Йоахим Гаук предупреди, че има опасност отношенията между Берлин и Вашингтон да се обтегнат след арест на предполагаем американски шпионин, предаде ДПА.

Ако се потвърдят подозренията, че служител на германското разузнаване е шпионирал за САЩ, тогава е време да се сложи граница, каза Гаук.

Германски служители потвърдиха в четвъртък, че е арестуван германец по подозрение в шпионаж. Мъжът признал, че е откраднал стотици документи и ги е предал на американски агенти срещу 25 000 евро. Заподозреният в шпионаж за САЩ сътрудник на германската разузнавателна служба (БНД) е бил задържан в сряда.

Вътрешният министър Томас де Мезиер определи ситуацията като "сериозна", а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер настоя повече нищо да не се крие.

Канцлерът Ангела Меркел е "поразена и разстроена" от шпионския скандал, съобщава интернет сайтът на сп. "Шпигел", цитирайки източници от най-близкото й обкръжение. Официално правителството на ФРГ заяви, че смята да изчака резултатите от разследването на всички обстоятелства около случилото се, тъй като подозренията засега се базират само на показанията на самия задържан.

Арестуваният в Германия 31-годишен предполагаем двоен агент очевидно е сътрудничил на ЦРУ на САЩ, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", позовавайки се на собствен източник в БНД. Той е получил задача да се добере до документите, отнасящи се до дейността на специалната парламентарна комисия на Бундестага, разследваща скандала около електронното подслушване на германски политици, включително канцлера Меркел, от американската Агенция за национална сигурност. Агентът отмъкнал над 200 документа, обаче успял да предаде на американците само два маловажни, отнасящи се работата на комисията, твърди вестникът.

Заподозреният влязъл в контакт с посолството на САЩ по електронна поща в края на 2012 г. и предложил услугите си. След няколко седмици при първа среща с американците, състояла се в Залцбург, получил 10 хил. евро и електронен адрес за контакти.

После се състояли още две срещи в Австрия, при които човек за свръзка му предал още 15 хил. евро. В БНД смятат, че главен мотив за измяната на германеца били не парите, а "болезненото му честолюбие", пише вестникът.

Разобличаването му се смята за "забележителен успех на контраразузнаването", до който се стигнало благодарение на тясното сътрудничество между Службата за охрана на конституцията (контраразузнаването) и БНД. Предполагаемият двоен агент предлагал услугите си и на Русия, твърди вестникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase