Снимка: aрхив, Reuters

Президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд решиха, че Европа би трябвало да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако Москва не предприеме веднага стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Обама и Оланд, които разговаряха по телефона, се съгласиха че Русия би трябвало да спре да извършва "дестабилизиращи действия" като допускане и улесняване на транзита на оръжия и бойци през границата и да прекрати струпването на войски по границата с Украйна, както и подкрепата си за сепаратистите, 
заяви Белият дом.
 
Двамата лидери призоваха за скорошно провеждане на преговори между украинските власти и опълченците за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, посочи ИТАР-ТАСС като се позова на изявление на Елисейския дворец.
 
"Призоваваме Владимир Путин да окаже влияние върху проруските движения в Украйна, така че да започне диалог между украинските власти и сепаратистите", се казваше в изявлението, разпространено след разговора между Обама и Оланд.

Двамата президенти подчертаха необходимостта от колкото се може по-скорошни преговори между украинските власти и сепаратистите "за постигане на споразумение за прекратяване на огъня".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase