Снимка: Reuters

След тримесечни атаки срещу непристъпния Славянск – ключов отбранителен пункт на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), украинската армия превзе града и северозападната част от Донецка област. Войските на Киев, "озъртайки се, влязоха в празния град", пише "Московский комсомолец" и обяснява: "командващият въоръжените сили на ДНР Игор Стрелков изтегли опълчението и техниката към Краматорск и продължи към Донецк".

Вестникът сравнява сепаратисткия командир с прославения руски пълководец Михаил Кутузов, изоставил Москва по време на войната с Наполеон през 1812 г., за да се подготви за решаващо сражение.

От една страна, Киев може най-сетне да се похвали с първи истински военен успех. От друга - основните сили на опълченците все още са боеспособни, а вече и концентрирани. Значи войната продължава, коментира изданието.

Според руския политолог Алексей Макаркин перспективите на сепаратистите в Донбас зависят по-специално от "дипломатическите способности на Стрелков" да се спогоди с другите лидери на ДНР и от това как ще реагира Русия на киевския военен успех. Москва явно търси в Донбас фигури, които да преговарят с Киев, а Стрелков безспорно не е сред тях, посочва той.

Киев обвинява Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване, припомни неотдавна Франс прес.

Командирът на опълченците помоли жителите на Славянск за прошка, че не е могъл да защити града и е изтеглил силите си, за да няма "още по-големи разрушения и жертви", пише "Комсомолская правда".

Стрелков заяви, че се залавя с отбраната на Донецк, и вече се провъзгласи за негов военен комендант, добавя всекидневникът.

Вчера заместник-секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Михаил Ковал каза, че армията ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара опълченците да се предадат. В петък президентът Петро Порошенко изключи възможността за ново едностранно спиране на огъня от страна на властите, напомня "Комсомолская правда".

Донецк наполовина е обкръжен и частите на ДНР се готвят за безнадежден бой, твърди "Новие известия".

Разположил своя щаб в петзвездния "Донбас палас" - един от най-разкошните хотели в Украйна, комендантът Игор Стрелков обеща да подчини всички полеви командири и да превърне Донецк в цитадела. Идеята обаче мяза на открит блъф. Милионният град е твърде голям, за да го затвориш по целия периметър. Силите на Стрелков са твърде малобройни, за да формират отбранителен обръч без пролуки. А и войските на Киев нямат намерение да щурмуват града. Смятат да го обкръжат и после да действат в Донецк с малки групи диверсанти, заявява вестникът. Бойците на режима според него се канят "да отстрелват заелите отбрана, да скланят всички желаещи към оттегляне в Русия и да търсят споразумение с останалите".

ДНР събира всичките си военни сили в Донецк, тъй че антитерористичната операция едва ли ще приключи бързо. Киевските войски не могат да щурмуват Донецк и Луганск, защото може да има много жертви, а украинските власти не са готови да се примирят с това, коментира за "РБК дейли" местният аналитик Володимир Фесенко.

Отцепниците получиха възможност да се измъкнат от обсадата. Значи централната власт избира тактика на преговори в рамките на мирния план на президента Порошенко, предвиждащ изтегляне на въоръжените опълченци през гарантирани коридори. Ако сепаратистите не приемат условията на Порошенко, президентът ще наложи блокада, прогнозира експертът.

Киевският военен психолог Алексей Арестович предрича сключването на споразумения, наподобяващи документите от Хасавюрт. С подписването им през 1996 г. руските федерални войски бяха изтеглени от Чеченската република, но правният статут на Чечения не бе определен, а след три години конфликтът избухна отново, припомня той.

Пред донецките опълченци се отварят мрачни перспективи. Без подкрепа от Москва - "политическа или директна", "всичко ще приключи много зле", смята Франц Клинцевич, депутат от Държавната дума и председател на руския Съюз на ветераните от Афганистан.

След превземането на Славянск от киевски сили руският външен министър Сергей Лавров прикани в разговор по телефона колегите си от Германия и Франция възможно най-скоро да свикат контактна група с цел да се сключи примирие между Киев и Източна Украйна.

Москва явно залага на политическо-дипломатическо уреждане в Украйна. И както сочи позицията на Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс, ключовите европейски държави са склонни да я подкрепят, пише "Комерсант".

"С това предстои да се съобразят и лидерите на опълченците, и Киев - отбелязва вестникът. - Първите ще трябва да спрат призивите за военна намеса от страна на Русия, а вторият да се прости с надеждите, че само със сила ще потуши съпротивата откъм изток."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase