Никола Саркози Снимка: БТА

Франция е в шок, пише британският в. "Индипендънт".

Арестът, а вече и повдигнатото вчера обвинение срещу Никола Саркози за предполагаема корупционна афера и за търговия с влияние в аферата с подслушванията е тежък удар за бившия президент и за неговите надежди да се върне на политическата сцена преди 2017 г., отбелязва и британският в. "Гардиън".

Още по темата
Системата с подслушванията е порок, развит по времето, когато Саркози бе министър на вътрешните работи, а след това - президент. От това следва, че "воайорът" бе хванат на местопрестъплението със собствените си методи, посочва испанският в. "Мундо".

Призракът на покойния либийски тиранин Кадафи е заплаха за доверието в Саркози в момент, когато бившият държавен глава готвеше връщането си на политическата сцена, допълва испанското издание. Именно по повод разследване на предполагаемо финансиране от Кадафи на президентската му кампания през 2007 г. се предполага, че Саркози се е опитал да получи информация, която е била следствена тайна, и дори да промени хода на разследването, посочва френският в. "Монд".

Саркози не е единственият бивш френски президент, който е ставал обект на разследване. Неговият предшественик Жак Ширак бе осъден през 2011 г. на две години условно за незаконно присвояване на средства и злоупотреба с доверие, припомня в. "Уолстрийт джърнъл". Ширак обаче не се сблъска с публично опозоряване, каквото представлява един арест, посочва американският вестник.

"Бедният Сарко! Отказа се от политическия цирк, за да се върне като спасител на нацията, когато му дойде времето. Сега обаче неговият план става все по-труден с толкова съдебни разследвания, започнати срещу него", допълва в. "Мундо".

Според много юристи такива задържания под стража са прекомерни, отбелязва в. "Фигаро" и цитира председателя на адвокатската колегия в Париж Пиер-Оливие Сюр: "Не сме далеч от рамката на кърваво престъпление, терористичен акт или корупция на световно ниво! Да се правят такива арести за нарушаване на следствена тайна, това си е прецедент."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase