Снимка: Reuters
fallback

Техеран предлага да играе по-голяма роля в борбата срещу бойците от Ислямска държава в Ирак и Сирия /ИДИЛ/, които започнаха мощна офанзива в северните части на Ирак и заплашват столицата Багдад, съобщи Ройтерс.

Oще по темата

Иран е готов да помогне на Ирак в боевете срещу сунитските бунтовници със същите методи, които използва срещу силите на опозицията в Сирия, заяви ирански генерал пред местна телевизия. Досега иранските лидери твърдяха, че при необходимост могат да помогнат за защитата на шиитските светини в съседната страна, но казваха също, че иракчаните и сами могат да свършат тази работа.

ИДИЛ превзе големи територии в северен и западен Ирак през последните седмици в усилията си да свали правителството на премиера Нури ал Малики- шиит подкрепян от Иран - и да установи ислямски халифат.

Бригаден генерал Масуд Джазайери, заместник-началник на генералния щаб на иранските въоръжени сили и висш офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, заяви пред иранската телевизия Ал Алам, че отговорът на Иран срещу офанзивата на ИДИЛ ще бъде "сигурен и сериозен". Генералът не уточни каква ще бъде помощта на Иран, като каза само, че Техеран е готов да предостави "успешния си опит в организирането на народна отбрана, същата успешна стратегия, използвана в Сирия срещу терористите".

Шиитски Иран е похарчил милиарди долари в помощ на съюзника си, сирийския президент Башар Асад, отбелязва агенцията. Помощта включваше изпращането в Сирия на стотици военни специалисти, включително висши командири от елитните подразделения Ал Кудс към Корпуса на гвардейците, според ирански източници, запознати с разполагането на военен персонал, сирийски опозиционни източници и експерти по сигурността.

Асад получи подкрепа на бойното поле и от бойци на ливанското шиитско движение Хизбула, подкрепяно от Иран.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Ситуaция

преди 9 години

Ирaн ще помогне нa Ирaк ,aмa сигурно ще искa отмянa нa сaнкциите срещу него ,е дa де aмa Изрaел ще изпищи ,е товa се кaзвa пaрaгрaф 22 !!!

21

Арабиста

преди 9 години

Това е истината , ислямската република Иран , е по-ориентирана кои са терористите в света !Оказаха се тия на които САЩ оказва помощ и които ислямизираха тотално Либия , Египет , Тунис и сега нападат Сирия и Ирак !Явно Обама и САЩ са в един лагер с ИДИЛ от Ал Кайда !Ха сега де -янките не са ли *** - сами копаят собствените си провали!!!

20

Анонимен

преди 9 години

Яко объркване Иран с Ирак и обратно..

fallback