Барак Обама, Снимка: Reuters

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес, републиканецът Джон Бейнър заяви, че се готви да заведе съдебен иск срещу президента Барак Обама, съобщи Ройтерс. Бейнър твърди, че Обама е злоупотребил с пълномощията си в изпълнителната си власт, прилагайки политики без одобрение от Конгреса.

Искът цели да защити правата на Конгреса, съгласно конституцията, а Обама не зачита законите, които законодателният орган приема, каза Бейнър.

Конституцията посочва ясно, че работата на президента е да изпълнява закона. Според мен президентът не изпълнява стриктно закона, допълни той пред репортери.

Председателят на долната камара не каза за кои свои действия Обама ще бъде обвинен в иска. Той допълни, че целта му не е процедура по импийчмънт срещу президента.

Изправен пред парализиран от междупартийни разделения Конгрес, Обама използва укази в областите, където може, посочи Франс прес. Така той увеличи минималното възнаграждение за федералните служители. Президентът планира да забрани дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност във фирмите, работещи по обществени поръчки.

Наскоро конгресмените разкритикуваха размяната на петима затворници талибани срещу американския войник Бо Бъргдал, за което Конгресът не бе предварително информиран.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase