Снимка: Reuters, архив

Завишена смъртност, наводнения, пожари, покачване на температурите с 3,5 градуса по Целзий до края на 2080 г. - всичко това, дължащо се на глобалното затопляне, може да струва над 190 милиарда евро на ЕС, предаде Франс прес, като се позова на проучване на Европейската комисия.

"Ако не бъдат взети допълнителни действия срещу глобалното затопляне, ЕС ще изгуби 1,8 процента от настоящия си БВП", се посочва в документа, изготвен по поръчка на центъра за изследвания на ЕК, пише БТА.

Според този сценарий, обединяващ прогнози за периода до 2070-2100 г., цената, която ще бъде платена заради скок в смъртността, свързана с глобалното затопляне, ще бъде най-висока - 120 милиарда евро. Следват щетите за крайбрежните зони, оценявани на 42 милиарда евро и щетите за селското стопанство, оценявани на 18 милиарда евро.

Не се взимат предвид щетите, които ще бъдат нанесени на биоразнообразието и на екосистемите, които не могат да бъдат оценени с цифри, се акцентира в документа.

Сметката ще бъде по-солена за южната част на ЕС (от южна Франция, през Австрия, Чехия и до Гърция). Тази част от ЕС ще поеме 70% от загубите, сред които ще бъдат например пожарите, които ще унищожат 8000 квадратни километра гори. Но не бива да се забравя ефектът на доминото, който ще повлияе на всички страни членки, се посочва в документа.

ЕК се опитва да накара 28-те страни членки да поемат ангажимента да намалят емисиите на парникови газове с 40% в сравнение с нивата им от 1990 г. и това да стане до 2030 г.

"Ако нищо не направим по въпроса, ще ни излезе най-скъпо", предупреди европейският комисар в областта на климата Кони Хедегор.
 

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase