Снимка: Reuters
fallback

Близо три четвърти от гражданите на Германия са против разполагането на военни бази на НАТО в Източна Европа, за което настояват Полша и трите балтийски републики, сочат резултатите от анкета, публикувани днес в германското списание "Щерн".

Според проучването 71 на сто от германците се обявяват против изпращането на германски войници в чужбина дори ако политиката на санкции срещу Русия не доведе до резултат.

Друго изследване за следващия броя на списание "Интернационале политик" установява още по-висок дял - 74 % от хората, които са против идеята. Тя се подкрепя от едва 18 процента.

Според проучването одобрението за изграждане на постоянни бази на алианса в Източна Европа е по-голямо сред обитателите на провинциите в бившата ГДР.

Полша, Естония, Латвия и Литва са сред най-активните поддръжници на налагането на строги санкции срещу Русия заради нейната намеса в Украйна и анексирането на Крим. Тези държави изразяват опасения от сигурността на своите граници, а Полша вече обяви, че иска да има на своя територия база с войници от НАТО.

Русия обаче посочи, че това би било в нарушение на споразумението й с НАТО от 2007 г., а и някои от съюзниците в пакта твърдят, че постоянното дислоциране на голям брой войници в такава бази би било много скъпо и би подразнило Москва излишно, посочва в свой анализ Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

до 30 чети цялата статия посочени са вестници като Щерн-немски Интернационале политик- немски и Ройтерс съвсем не руски.

17

морски

преди 9 години

България казва НЕ на НАТО,слава на Русия!

16

germanec

преди 9 години

До Анонименtiq sa6tite germanici ti davat pari da qdej inaci umiraj ot glad Germaniq e nai bogatata darjava v evropa i s nai mnogo hora taka 4e ima absulutnoto pravo da kaje koi kade da si slaga orajiqta si

fallback