Снимка: Reuters

Руското федерално следствие съобщи, че образува наказателно дело срещу украинския вътрешен министър Арсен Аваков и други висши служители във връзка с военната операция на Киев в Източна Украйна, организирана "умишлено с цел убийства на цивилни лица", предаде Франс прес.

Министърът заедно с губернатора на източната Днепропетровска област Игор Коломойски са заподозрени като организатори на "престъпления против мира и сигурността на човечеството", заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той изреди по-специално деяния, изброени в руския наказателен кодекс - убийство, прилагане на забранени средства и методи за водене на война, отвличане на хора, възпрепятстване на журналисти в законната им дейност.

Според следствието Киев провежда операцията "в разрез с нормите на международното право", "умишлено с цел убийства на неограничен брой граждански лица, по общоопасен начин, с мотив политическа омраза" и с използване на "тежки нападателни оръжия с неизбирателно действие".

По време на тази акция са убити над 100 цивилни лица, включително чужди граждани, сред които и журналисти, по-специално от Русия, посочва Следственият комитет. Ведомството има намерение да поиска обявяването на Аваков и Коломойски за международно издирване.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase