Снимка: архив, Reuters

САЩ арестуваха ключов заподозрян, свързан с атентата срещу американското консулство в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г., при който загинаха посланикът и други трима американци, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Потвърждавам, че на 15 юни американски войници в сътрудничество с полицията заловиха Ахмед Абу Хатала – ключова фигура при атаките срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012 г., каза говорителят на американското министерство на отбраната контраадмирал Джон Кърби.

Хатала е бил задържан в покрайнините на Бенгази при секретна операция на американски специални части и е бил отведен на американски кораб.

По-късно американският президент Барак Обама заяви, че Ахмед Абу Хатала е на път за САЩ, предаде Ройтерс.

"Но по-важното за нас е . . . да изпратим послание на света, че когато американци биват нападани, без значение колко време е нужно, ще открием отговорните и ще ги предадем на съда", каза Обама на проява в Пенсилвания.

САЩ са уведомили либийското правителство за операцията по задържането на Хатала, съобщи Пентагонът. Военното ведомство обаче отказа да уточни дали африканската страна е била уведомена преди или след залавянето.

Президентът Обама посочи в изявление, че е одобрил извършената в неделя операция в Либия, при която американски войници в сътрудничество със служители на правоохранителните органи са заловили Хатала.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Катрин Хейдън заяви, че терористът няма да бъде откаран в Гуантанамо, предаде ИТАР-ТАСС. Хейдън припомни, че с идването си в Белия дом Барак Обама е обещал, че броят на затворниците в тази американска база няма да се увеличи с нито един човек.

Според американски медии операцията по задържането му е било готвена няколко месеца.

Заловеният - висш лидер на клона в Бенгази на терористичната групировка "Ансар аш Шария" в Либия - ще бъде съден в САЩ, отбелязват американски източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Миналата година САЩ повдигнаха обвинения срещу Хатала и няколко други в таен иск, внесен в окръжния съд във Вашингтон.

Досега обаче нито един от обвиняемите не беше арестуван, поради което правителството на Барак Обама беше критикувано от републиканците, че е неспособно да залови отговорните за атентата, припомня АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase