Снимка: Reuters
fallback

Няколкостотин британски граждани участват в сраженията в Ирак на страната на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), която превзе райони в страната, съобщи британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Те са се прехвърлили в Ирак от съседна Сирия, заяви Хейг.

Около 400 британци воюват на страната на ИДИЛ в сирийския конфликт и може да представляват заплаха, ако се завърнат във Великобритания.

Великобритания няма да разположи в Ирак свои войници, които да помогнат на правителството в борбата със сунитските джихадисти, потвърди Хейг. Британското министерство на отбраната обаче вече е изпратило в Багдад група експерти, която ще окаже помощ на британското посолство при извънредни обстоятелства.

Британският външен министър заяви, че в събота е обсъдил иракската криза с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. В най-скоро време ще обявя нови стъпки за развиване на отношенията на Великобритания с Иран, подчерта той.

Британското правителство задвижи процедура за обявяване на ИДИЛ за терористична организация, което ще доведе до забрана на дейността на групировката на територията на страната, предаде още ИТАР-ТАСС.

Британският парламент ще обсъди на 19 юни законопроекта за забрана на ИДИЛ и още четири групировки. Мярката трябва да влезе в сила на следващия ден.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Британски граждани, но от кои етноси?

11

Анонимен

преди 9 години

xa sega da vidim kak shte osadiat tezi britanci kakvo shte kazat za tex : nai veroatno kato giayrite shte si izmiat racete 4e sa islamski britanci.

10

Анонимен

преди 9 години

Когот хванат -на място куршум,Или веднага в Гуантанамо+ отнемане на гражданскита му права.Ислямски гадини.

fallback