Снимка: БГНЕС

Германското правителство отхвърли призивите за свикване на предсрочни избори след поражението на коалиционните партии на европейските избори, предаде ДПА.

"Редовната дата на изборите е през есента на следващата година и планираме да я запазим", заяви говорителят на правителството Щефен Хебестрит. "В нито един момент не е изразявана идеята, че в Германия могат да бъдат свикани предсрочни избори сега".

Трите коалиционни партии на канцлера Олаф Шолц получиха общо по-малко от една трета от гласовете, а Германската социалдемократическа партия отбеляза най-слабия си резултат на национални избори, което повдига въпроси за бъдещето на правителството му.

Опозиционната консервативна партия Християндемократически съюз призова за вот на доверие към Шолц в парламента и за свикване на нови парламентарни избори.

"Правителствената коалиция на Шолц е четиригодишен проект", каза Хебестрит. "В края на четвъртата година всичко ще приключи. Тогава гласоподавателите отново ще имат думата, защото по този начин е замислен политическият процес", допълни Хебестрит. (БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase