Снимка: архив, Reuters
fallback

Махмуд редовно носи торби с отпадъци в малката клиника Буми Аю на Ява, най-населения остров в Индонезия. В замяна получава медицински грижи благодарение на система, която позволява на бедните да получават достъп до медицинско лечение, пише Мо Уатин от Франс прес.

"Тук знам, че мога да изкарам полза от отпадъците си, така че ги отделям. Преди хвърлях всичко на улицата, но почнах да си казвам, че отпадъците всъщност са полезни", разказва Махмуд, който страда от артрит.

Като много бедни в Индонезия, които нямат средства да се лекуват, Махмуд е един от многото пациенти на тази клиника в Маланг, където медицинското лечение се заплаща с битови и други отпадъци.

При население от около 800 хиляди жители, град Маланг разполага с пет клиники, наречени "Медицински грижи срещу смет" от основателя Гамал Албинсаид. По този начин 24-годишният мъж позволи на най-бедните да получат достъп до грижи в страна, където половината население живее с по-малко от два долара на ден и която изпитва жесток недостиг на обучен медицински персонал.

Хората, които искат да се лекуват в някоя от тези клиники, трябва да носят отпадъци веднъж седмично, в събота. Те трябва да събират отпадъци на стойност най-малко 10 хиляди индонезийски рупии месечно (60 евроцента), за да се възползват от системата, която им позволява два прегледа месечно.

Пазарната стойност на отпадъците варира според вида им, обяснява Албинсаид. Органичните отпадъци могат да се преработят в торове, които се продават на земеделските производители, докато други материали като пластмасата или метала се купуват от предприятия, които ги преработват и препродават.

Много е трудно да се намери добро лечение

Наред с достъпа до медицински грижи тази инициатива е благоприятна и за околната среда: много хора започнаха да събират отпадъци по улиците на Маланг, сблъскващ се, както и други градове в страната със силен демографски прираст, с проблема с чистотата.

Албинсаид решава да открие първия център "Медицински грижи срещу смет" през 2010 г., след като чул, че дъщерята на боклукчия е починала от диария, защото семейството й нямало парите да плати за медицинското й лечение. Но му се налага да изчака до 2013 г., за да събере необходимите средства. Днес в Маланг има пет такива медицински центъра, които функционират добре, според Албинсаид.

Клиниката Буми Аю, в която работят двама лекари, медицинска сестра и двама фармаколози, е отворена всеки ден. Повечето пациенти са земеделски работници, които работят в оризищата, заобикалящи град Маланг в Източна Ява. Високо кръвно налягане, диабет и гастроентерити са сред най-често срещаните болести, съобщава един от лекарите, Ефрико Септананда.

Повечето пациенти, които печелят между 500 хиляди и един милион рупии на месец (30 до 60 евро), биха срещнали големи затруднения да получат добро медицинско обслужване, ако клиниката не им позволяваше да се лекуват в замяна на донесените отпадъци, казва той.

В Маланг и в други региони на Индонезия има и безплатни медицински грижи, но достъпът до тях е много сложен, а процесът силно бюрократичен, отбелязва Албинсаид.

Махмуд е доволен от лечението си в клиниката Буми Аю: "Преди не се чувствах добре, особено когато трябваше да се навеждам за молитвата, но сега мога да се моля нормално", обяснява този жител на най-голямата мюсюлманска страна в света - 250 милиона души - където разделението между богати и бедни като цяло се задълбочи през последните години.

Системата "Медицински грижи срещу смет" жъне успехи, смята Албинсаид. Само 10 до 15 на сто от хората, които носят всяка събота отпадъци в клиниката, прибягват до медицински услуги, останалите го правят за в случай, че изпаднат в нужда. Това позволява на клиниката да има достатъчно средства, за да поддържа медицинския център и да финансира развитието си, казва той.

След Маланг той смята да разпространи тази система с проекти за откриване на клиники в още три града от архипелага.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Макс

преди 9 години

Нашето Министерство на Здравеопазването да се поучи от опита и да го проложи .

2

Интересно...

преди 9 години

Скоро и при нас ще се стигне до това положение, когато нормалните българи няма да могат да си платят елементарно лечение!Чувала съм, че Индонезия също се раздира от корупция, бедност, защото много от богатствата й се присвояват и изнасят/продават в чужбина....т.е. на западни монополисти и корпорации.Мила, родна и до болка позната картинка!Знаех си, че един ден ще ни сравняват с Индонезия по много параграфи!Там, където има продажни пол

1

???

преди 9 години

Нашите трайно неработещи роми не може ли да бъдат задължени да правят същото, ако искат лечение?Ама ние нали им го осигуряваме безусловно, макар че те не правят осигурителни вноски, защо да си правят труда да събират ***? Те дори се считат в правото си да бият лекарите и медицинските сестри!Докога ще ни правят на маймуни, та да се размножават и успешно да вегетират за наша сметка някакви ***?!

fallback