Алексей Милер. Снимка: Reuters

Газпром може да внесе втори съдебен иск срещу Нафтогаз в Международния арбитражен съд в Стокхолм, който ще е за 18 милиарда долара, заяви президентът на руския държавен енергиен гигант Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Според Милер украинската държавна газова компания не е платила изцяло сметката си за "синьо гориво" за 2012 и 2013 г.

Вчера Газпром сезира трибунала в Стокхолм с искане Нафтогаз да погаси задължения в размер на 4,5 милиарда долара. Малко по-късно Нафтогаз на свой ред подаде в арбитражния съд жалба срещу руския концерн за 6 милиарда долара.

Руско-украинските газови преговори с посредничеството на Европейския съюз в неделя вечерта не дадоха резултат. В резултат Русия преустанови в понеделник снабдяването на Украйна със "синьо гориво".

Газпром ще възобнови доставките само след като Нафтогаз си плати дълговете. Руският концерн освен това ще снабдява украинската компания с газ само след предварително заплащане, обобщи руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Свободията приключи!... (Газ) за Украйна само след връщането на дълговете и при предварително плащане", написа лаконично Медведев в страницата си във Фейсбук.

По-рано вчера руският премиер обвини украинските власти, че са предизвикали газовата криза умишлено, като са отхвърлили свръхизгодните според него условия, предложени от неговата страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase