Гюнтер Йотингер. Снимка: Reuters

Проблем със снабдяването на ЕС с газ може да възникне, ако до зимата Украйна не запълни транзитните хранилища за газ, каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На пресконференция във Виена Йотингер посочи, че Украйна възнамерява да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз и че е уверен, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС.

Междувременно украинската Нафтогаз обяви, че ще сезира международния арбитраж в Стокхолм с иск Газпром да й плати 6 милиарда долара (4,4 милиарда евро) допълнително за доставения газ през 2010 г. Освен това компанията посочи, че ще поиска от арбитражния съд да определи "справедлива цена" за бъдещите доставки на руски газ, предаде Франс прес.

Още по темата

Европейската комисия е предложила план за уреждане на газовия конфликт между Русия и Украйна за погасяване на задълженията до края на годината, каза във Виена на пресконференция Йотингер.

"Предложихме Украйна да плати в срок от две седмици 1 милиард долара на Газпром. Представихме и план за погасяването на останалите дългове за половин година, така че до края на годината да се изчисти дългът и паралелно да се плащат текущите сметки", допълни еврокомисарят.

"За Украйна това беше тежко за изпълнение, но приемливо", допълни Йотингер. Според него руската страна е поискала плащане от 1,95 милиарда долара.

Междувременно Европейската комисия обяви, че свиква извънредна среща на координационната група по газа във връзка с неуспеха на газовите преговори, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase