Снимка: архив, Reuters

Срокът за превеждане на 1,95 милиарда долара от украинската компания Нафтогаз на Газпром изтече днес в 10 часа московско време (9 часа българско), засега няма данни за постъпване на средства, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Руският газов гигант Газпром обяви, че от днес, 10 часа московско време (9 часа българско) в съответствие с действащия договор въвежда режим на авансово плащане за Нафтогаз Украйна, се казва в комюнике на Газпром, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Решението е взето поради хронично неплащане от Нафтогаз. Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара. От тях 1,451 милиарда долара са за ноември и декември, а 3,007 милиарда долара - за април и май", отбелязва руската газова компания.

По предварителната сметка за юни плащане от украинска страна също не е постъпвало. От днес Нафтогаз Украйна ще получава руски газ само при платени обеми.

На 12 юни ръководителят на руската газова компания Алексей Милер предупреди, че до днес (понеделник) "Газпром трябва да види в сметката си 1,951 милиарда долара от Украйна. Ако Украйна не плати, газовите доставки ще бъдат нула".

След приключилите вчера преговори в Киев Украйна продължи да обвързва погасяването на дълга с предварително съгласуване на цената, смятано от 1 юни. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан поиска новата цена да бъде 326 долара за 1000 куб. метра вместо 268 долара, за които Киев настояваше по-рано. Газпром предложи цена от 385 долара за 1000 куб. метра, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase