Снимка: Архив Reuters

Газовите преговори в Киев с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, главата на "Газпром" Алексей Милер и украинския премиер Арсений Яценюк снощи приключиха с неуспех, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия обяви днес, че е убедена, че все още е възможно постигането на споразумение за руските доставки на газ за Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата

Въпреки провала на преговорите в последната минута в Киев, ЕК "е убедена, че все още е възможно намирането на решение в интерес на всички засегнати страни", се казва в изявление, публикувано в Брюксел.
На преговорите стана ясно, че Русия ще въведе система за авансово плащане за Украйна, ако не получи до 9 часа българско време днес (6 ч. по Гринуич) от Киев 1,95 милиарда долара - част от задълженията си към руския газов гигант "Газпром", съобщи говорителят на компанията Сергей Куприянов. Това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките.

Прекъсването на доставките може да наруши потока на газта до останалата част от Европа, подчертава Ройтерс. Русия обаче заявява, че вече три пъти и е отлагала въвеждането на системата за авансово плащане и повече не е склонна да изчаква.

По-рано АФП съобщи, че преговорите са били прекратени, без да се стигне до резултат. ИТАР-ТАСС обаче опроверга информацията, като съобщи че междувременно е започнал втори кръг.

Той приключи в 1.30 часа българско време (10.30 часа на 15 юни по Гринуич). Милер заяви по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна и се подкрепя от Еврокомисията и съответства на препоръките на Международния  валутен фонд за Украйна.

ИТАР-ТАСС цитира изказване на шефа на Нафтогаз Украйна Андрий Коболев, според който все още е възможно да се постигне компромис през нощта. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase