Снимка: Reuters, архив

Руската енергийна компания Газпром ще спре доставките на газ за Украйна, ако страната не изплати задължения в размер на 1,95 млрд. долара до понеделник, заяви изпълнителният директор на държавния гигант Алексей Милер. С изказванията си той намекна, че Русия няма да удължава за трети пореден път крайния срок, пише WBPOnline.

Решението означава, че доставките за Европейския съюз също могат да бъдат прекратени. ЕС си набавя 15% от необходимото количество природен газ от тръбопроводите, преминаващи през украинска територия.

Не бе постигнато споразумение след състоялите се няколко кръга преговори между Русия и Украйна и проведени по настояване на комисаря по енергийните въпроси на ЕС Гюнтер Йотингер. Газпром определи 16 юни за крайният срок, до който Украйна ще трябва да изплати една част от своя 4-милиарден дълг.

„Ако Украйна не плати, това означава, че газовите доставки за Украйна ще бъдат нула“, каза Милер.

Русия таксува Украйна с по 485 долара за 1 000 кубични метра природен газ, докато източноевропейската държава иска да плаща по 268,5 долара – цена, договорена по време на управлението на сваления от власт президент Виктор Янукович.

Газпром предложи да намали цената със 100 долара до 385 долара, премахвайки износните мита. Това би означавало, че цената ще съвпадне със средната цена на руския газ за Европа. Киев обаче отказа предложението.

След като последният кръг от преговори в Брюксел приключи без сделка, делегациите се съгласиха да дискутират възможностите по телефона. Еврокомисарят Йотингер изрази надежда, че до края на тази седмица ще бъде постигната договорка.
 

Повече световни новини четете в сайта на Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase