Снимка: Reuters
fallback

Губернаторът на Мосул в изгнание Атила ан Нуджейфи предложи в интервю за в."Хюриет" САЩ и Турция да нанесат въздушни удари по джихадистите, превзели неговия град, съобщи Франс прес.

Въздушни удари могат да бъдат нанесени срещу базите на бойците на "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) не в градовете, а в ненаселените зони, казва Атила ан Нуджейфи, който се намира в изгнание в Ербил, в Иракски Кюрдистан.

Той заявява това в отговор на въпрос какво очаква от страна на Вашингтон и Анкара след светкавичната офанзива на джихадистите, които през последната седмица поеха контрол над Мосул и редица други иракски селища, принуждавайки правителствените сили да отстъпят.

Oще по темата

Ан Нуджейфи се обяви против идването на чужди войници в неговия район и спомена единствено за въздушни операции, но не и за сухопътни. Той осъди също разграбването на офиси на централната банка. По думите му джихадистите са раздали 500 милиона долара на населението и това е засилило влиянието им.

Тази седмица в Мосул бойци на ИДИЛ взеха за заложници 80 турски граждани - 49 души от турското консулство в града, включително генералния консул, други дипломати, деца и членове на турските специални части, както и 31 турски шофьори.

Пет дни след взимането на заложниците, турският заместник.министър на външните работи Наджи Кору изрази днес съжаление от липсата на напредък по въпроса за тяхното освобождаване. Няма ново развитие за тези 80 души, каза Кору пред журналисти. Той повтори, че турските граждани са в добро здраве и че Турция не води "пазарлък" с джихадистите. За нас те /турските граждани/ не са заложници, те са задържани от бойци от ИДИЛ, посочи Кору, като изключи всякакъв военен вариант за освобождаването им.

По време на посещение днес в Трабзон /Северна Турция/ турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изрази безпокойство от "война на верска основа в Ирак".

Огънят обхвана почти всички провинции на Ирак, това вече не е просто на ниво Мосул, каза пред журналсти Ердоган, цитиран от агенция Доган.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който осъди взимането на заложници, се очаква да пристигне тази вечер в Турция за разговори в понеделник с турските ръководители специално за кризата с пленените турци.

Расмусен заяви в четвъртък, че НАТО не възнамерява да се намесва в Ирак, но следи внимателно ситуацията и призовава всички замесени страни да спрат насилието.  

Междувременно иракските военни сили, подкрепяни от племенни бойци, осуетиха днес опит на сунитските джихадисти да разширят своите позиции в северната част на страната, предаде ДПА, като се позова на медийни съобщения.

Ожесточени сблъсъци избухнали между правителствените сили и бойци от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), които опитали да овладят град Тел Афар, западно от намиращия се под бунтовнически контрол Мосул.

Най-малко 18 бунтовници от ИДИЛ загинали, а пет бронирани машини, принадлежащи на екстремистката групировка, били унищожени в боевете, съобщи независимият информационен сайт "Шафак", позовавайки се на неназован представител от сферата на сигурността.

При минохвъргачен обстрел на бойци от ИДИЛ в Тел Афар са загинали десет цивилни, се казва в информацията, която засега не може да бъде потвърдена. Не се съобщава за жертви сред правителствените сили, допълва ДПА
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

agata

преди 9 години

Hayde da razmenime nashit kyurdi s vashite *** i da vidime posle dali shte gi zashtitavate, nikoga ne sa imali darjava i nikoga nyama da imat, vishte Libya sled Kadafi , pleme sa si bili i pleme shte si ostavat. Darjavni4estvoto e druga rabota.

19

Анонимен

преди 9 години

Терористите се въоръжават с "БРАТСКАТА ПОМОЩ на РУСИЯ"!

18

Анонимен

преди 9 години

На кюрдите са им отнели държавата .нямат си държава как да не се борят .На евреите на сатаната им създадоха държава ,и на тях да се създаде между Турция .Сирия и Иран

fallback