Снимка: БТА

Съединените щати ще изпратят самолетоносач в Персийския залив, с който да разполагат, в случай че решат да предприемат военна операция срещу сунитските джихадисти, които предприеха офанзива в Ирак и заплашват столицата Багдад. Това предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Пентагона.

Заповедта е била издадена от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, за да имат американските въоръжени сили повече варианти за избор, ако им бъде наредено да действат, "за да защитят американските граждани и интереси в Ирак".

Самолетоносачът "Джордж Х. У. Буш" ще навлезе в Персийския залив от северната част на Арабско море, където се намира в момента. Той ще бъде придружен от крайцера "Филипинско море" и ескадрения миноносец "Тръкстън" - два американски военни кораба, които са снабдени с управляеми ракети.

Съобщението бе направено в момент, когато иракските сили за сигурност подготвят контраофанзива срещу ислямистите в северната част на страната. Днес иракската армия и полиция си върнаха част от загубените позиции, като превзеха три града близо до столицата Багдад, предаде Франс прес, като се позова на техни представители.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase