Снимка: Reuters, архив

Улиците на Минск осъмнаха с рекламни плакати, приканващи гражданите да не пият. Който пък си пийне - много да внимава и да си наляга парцалите. И никакво влизане във водата, докато не изтрезнее.

Рекламата е поръчана от Министерството на извънредните ситуации. Съвсем логично - проблемът с пиянството в Беларус прерасна вече в извънредна ситуация, пише в материал руската редакция на БиБиСи.

През май Световната здравна организация определи Беларус като най-пиещата страна в света. По данни на СЗО средностатистическият беларусин над 15-годишна възраст изпива годишно еквивалента на 17,5 литра чист спирт.

Това надхвърля почти тройно средните световни цифри - 6,2 литра годишно, и над два пъти - онзи праг, след който нацията деградира според СЗО.

Жените впрочем не пият кой знае колко повече от средното за планетата - 9,1 литра годишно. Затова пък мъжете в Беларус консумират всяка година невъобразимите 27,5 литра чист алкохол, сочат данни на СЗО.

Здравното министерство на Беларус опроверга тези числа - според статистиката в страната консумацията на алкохол достига 11,14 литра на глава от населението.

"Не сме начело"

Главният нарколог на здравното ведомство Иван Коноразов обясни в печата и по телевизията, че докладът на СЗО визира периода 2008-2010 г., а оттогава беларуските власти са взели мерки да намалят употребата на алкохол в страната - изтъква го като положителен пример и самата СЗО.

Властите уверяват, че строгите административни глоби, конфискациите и заплахата от наказателно преследване отдавна са убедили местните алкохолни ментърджии да изоставят масовото производство.

"Не сме сред челниците в пиенето на алкохол. Като държава влизаме някъде в двайсетицата. В сравнение с 2012 г. потреблението намалява", заяви Коноразов по телевизия "Беларус-1".

Беларуският аналитичен "Либерален клуб" обаче цитира анализ на "Юромонитър интернешънъл", според който страната заема трето място в списъка с държави, чието население харчи за спиртни напитки най-голям дял от заплатите.

Начело в класацията виждаме Естония - миналата година на алкохола са се падали 6,5 на сто от потребителските разходи на естонците. Хората в Русия са на второ място с 5,8 процента. Гражданите на Беларус са харчели за алкохол 5,5 на сто от общата изразходвана сума. Средният световен показател е 1,5 процента.

Директива номер едно

В Беларус действа държавна програма, включваща общонационални мерки за превенция и ликвидиране на пиянството и алкохолизма.

Цели раздели от т. нар. Директива номер едно на президента Лукашенко регламентират сурови наказания за употреба на алкохол по работните места, редовно се провеждат и "дни на трезвеността", когато се спира търговията със спиртни напитки. По настояване на медиците страната намали производството на евтини плодови вина, ограничи рекламата на бира.

Здравното ведомство и милицията настояват да се забрани продажбата на алкохол на лица под 21 години и в закона за правата на децата да се впише норма, забраняваща пиенето на силни напитки и бира до 18-годишна възраст. Родителите ще бъдат строго отговорни за спазването й.

Предвидените строги мерки всъщност са само декларативни, смята обаче Владимир Иванов, лекар нарколог и завеждащ отделение в Републиканския научно-практически център за психично здраве.

"Всъщност никоя от приетите програми не си поставя като задача проблемът да бъде решен. Те са декларативни, не са замислени като работещи. Предвиждат някои действия на парче, например да се намали производството на плодови вина, но като цяло не са ефикасни. Цял свят знае как да се бори с пиянството; който наистина го е искал, вече го е направил", коментира Иванов пред интернет вестника "Солидарност".

Евтин алкохол

Според експерта проблемът с пиянството в Беларус може да бъде решен чрез съществено поскъпване на спиртните напитки, вдигане на акцизите и усложняване на лицензирането - с оглед производството на алкохол да не бъде вече изгоден бизнес.

"Алкохолът никога не е бил тъй чудовищно евтин", забелязва д-р Иванов, сравнявайки цените на спиртните питиета с тези на храната.

При обсъждане на годишното му послание към народа и парламента президентът Лукашенко не одобри идеята за значително вдигане на акцизите върху тютюна и алкохола.

"Може да повишим акцизите на алкохола и тютюна, сиреч да им вдигнем цените. Трудно е вече да вземем нещо от тютюневата фабрика или алкохолните предприятия. Значи ще вдигнем акциза, но въпросът е къде ще продаваме стоката - особено в условията на  Митническия съюз?" - заяви държавният глава.

"Цените на алкохола и тютюна, на стоките не от първа необходимост трябва да се вдигат много внимателно и предпазливо, за да не затворим пазарите пред себе си и да не изгубим вътрешния пазар", посочи Лукашенко.

Всички участници в борбата с пиянството - от официалните власти до обществената инициатива "Не пий, недей - просто живей!", остава да разчитат на социалната реклама и други неикономически мерки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase