Снимка: Reuters

Украинските сили си върнаха с боеве на зазоряване днес град Мариупол, при което бяха ранени четирима души. Президентът Петро Порошенко нареди там да се пренесе временно Донецката областна администрация, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на президентската пресслужба.

"Благодарение на героизма на украинските воини ситуацията в Мариупол е стабилизирана. Във връзка с това смятам за целесъобразно Донецката областна администрация да пренесе там работата си", каза президентът. По думите му преместването трябва да започне още днес.

Порошенко е поискал преместването от губернатора на областта Серхий Тарута, сградата на чието управление в Донецк от два месеца е под контрола на сепаратистите, настанили там своя щаб.

При днешните боеве са ранени четирима войници от специална част, като един от тях е в тежко състояние, посочи в комюнике Националната гвардия, съставена от доброволци и подчинена на вътрешното министерство.

"Операцията за премахване на преградите на бунтовниците, водени от главатар с прозвище "Чеченеца", започна в 4,50 часа тази сутрин и продължи няколко часа", съобщи на страницата си във Фейсбук украинският вътрешен министър Арсен Аваков. "Над кметството на града днес се развява украинският флаг", отбеляза той.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че над 40 сепаратисти са били убити край село Степанивка, близо до руската граница, предаде ДПА. Според министерството украинските войски са унищожили голямо количество бронетехника, включително два танка.

Вътрешният министър Арсен Аваков заяви вчера, че проруските бойци са докарали най-малко три танка от Русия. Експерти обаче бързо изтъкнаха, че сепаратистите вероятно са взели танковете от украински склад, тъй като на снимки и видеокадри се виждат стари танкове Т-64, който отдавна не са на въоръжение в руската армия, но все още се използват от украинските въоръжени сили.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase