Снимка: архив, Reuters

Газпром е предложил на Украйна същите условия по газовия договор, каквито бяха договорени при управлението на Виктор Янукович, в това число и с отстъпките. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Руският енергиен гигант е предложил на украинските си партньори същите условия, които бяха договорени с правителството на Янукович - "намаление на договорната цена от 100 долара до крайна стойност от 385 долара за 1 000 куб. метра", каза Путин по време на среща с членове на правителството.

Още по темата
Руският президент отбеляза още, че съседните на Украйна страни, включително и Полша, получават газ на по-висока цена "при същата разпоредба от този ценови показател - а именно, намаляване на митата за газа".

Според него Киев е поискал по-ниски цени на природния газ в замяна на заплащането му. "Очевидно това е умишлено водене до задънена улица", отбеляза Владимир Путин.

"Русия води преговори за газа открито и прозрачно... Киев трябва да приеме предложените условия или Русия ще премине към друга фаза", предупреди Путин. "Това не е нашият избор, ние не го искаме", добави той.

"Ние ще работим и за подпомагане на икономиката на Украйна. Готови сме да действаме открито, честно и напълно прозрачно и очевидно има разбиране на откровеността на нашата позиция от редица европейски партньори", каза още държавният глава.

По-рано в сряда Газпром даде още една отсрочка на Украйна за предплащането на газовите доставки. Заради продължаващите преговори по газовия спор между Русия и Украйна, които се водят в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, Москва удължи срока с още седмица до 16 юни включително, след което ще иска предплата за доставките на синьо гориво, съобщи главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер. Първоначално заложеният срок за изплащане на газовия дълг на Украйна и въвеждане на предплащане беше 10 юни.

Междувременно стана ясно, че поредните преговори между ЕС, Русия и Украйна по доставките на руски газ завършиха днес в Брюксел без успех. Това съобщиха участниците в поредната среща - еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан.

Не е договорена следваща среща, а от понеделник Газпром ще въведе предплата за газовите доставки за Украйна, ако дотогава не бъдат разплатени безспорните задължения на Киев. Украйна не е приела цената, предложена от руската страна. Продан уточни, че Киев ще продължи да плаща, но ще отнесе въпроса за цената до Арбитражния съд в Стокхолм.

Йотингер уточни, че всички страни в преговорите остават в телефонна връзка в следващите дни. Той заяви, че не иска да предрича какво ще се случи след идния понеделник. Готови сме за всякакви варианти, заяви той. Нито един от тримата не отговори на въпроса възможно ли е прекъсване на доставките на газ за Европа през Украйна.


Икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase