Снимка: архив, Reuters
fallback

Събитията в Украйна карат военно-политическото ръководство на Русия да включва в бойните планове различни варианти за действие, отчитайки фактора непредсказуемост, пише руският в. "Независимая газета".

В събота по нареждане на президента Владимир Путин бяха вдигнати под тревога железопътните войски в Централния военен окръг, които не само изграждат мостове в наводнените райони в Сибирския федерален окръг, но и отработват сценарии, свързани с прехвърляне на войски на далечни разстояния. Аналогични внезапни задания, но по-мащабни, ще бъдат възложени на най-големите за годината стратегически учения "Восток-2014", отбелязва всекидневникът.

"Независимая газета" цитира началника на Главното управление за бойна подготовка на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Иван Бувалцев, според когото сценарият на маневрите няма да бъде предварително известен на участниците, а мястото, на което ще се проведат, ще даде възможност в тях да участват всички родове войски. Кога и къде ще се състоят ученията не се съобщава, но Бувалцев казва, че те ще бъдат съобразени "с военно-политическата обстановка".

Според руски военен експерт част от силите, мобилизирани в ученията "Восток-2014", може да бъдат използвани в западната част на Русия. Сценарият може да е такъв, че дадени военни части да бъдат предислоцирани от Далечния изток и Сибир в Централна и Югозападна Русия, за да се подсили границата с Украйна, отбелязва той.

Възможността за такъв сценарий се потвърждава от думите на Бувалцев, че в ученията ще бъдат включени войски не само от Източния военен окръг, но и въздушно-десантни войски, далечната авиация - всички видове и родове войски, казва експертът.

Според него в руското военно министерство са обърнали внимание на речта на новия украински президент Петро Порошенко при встъпването му в длъжност, в която той уверено заяви, че Крим "е бил, е и ще бъде украински". Освен да бъде върнат със сила, по друг начин това не може да стане, което значи, че руската армия трябва да бъде готова за такъв сценарий, допълва експертът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback