Срещата на Ангела Меркел и Владимир Путин, Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес на руския президент Владимир Путин, че Русия носи "голяма отговорност" да помогне да се постигне мир в Украйна, заяви германска правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс.

В разговора канцлерът заяви, че сега, след признатите президентски избори в Украйна, времето трябва да се използва за постигане на стабилност, особено в Източна Украйна, посочи говорителката на пресконференция в Берлин.

Меркел "използва възможността да напомни на Русия за голямата й отговорност в това". Германският канцлер се срещна с Путин в кулоарите на проява по случай  70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Двамата ръководители посветиха изцяло едночасовия си разговор на ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин и Меркел изцяло се съсредоточиха върху украинските дела, върху търсенето на пътища за уреждане на ситуацията в Украйна, съобщи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, който е присъствал на разговора.

Срещата между тях премина при закрити врати в присъствието на техните помощници и прессекретари. Путин и Меркел заедно се появиха в залата "Ван Донген" на хотел "Нормандия" в центъра на Довил и се ръкуваха.

Разговорът основно вървеше в руслото на търсене на решения и компромиси, а не от гледна точка на разногласията", заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков, който също е присъствал на срещата.

След разговора лидерите се отправят към град Уистреам, където в замъка "Бенувил" Оланд ще даде официален обяд, след което ще има тържествена церемония, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase