Г-7. Снимка БТА
fallback

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) се разбраха вчера да представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в идните дни. Но същевременно те потвърдиха заплахата от санкции, ако Москва дестабилизира още ситуацията там, предаде ДПА.

Г-7 се събра в Брюксел ден преди Путин да разговаря с няколко от лидерите на групата за пръв път след руското анексиране на Крим. Срещите ще се състоят в кулоарите на чествания във Франция, посветени на Втората световна война.

"Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията (в Украйна)", заяви германският канцлер Ангела Меркел след обсъждания с колегите си от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

"Ние седемте бяхме обединени около едни и същи позиции, и подчертавам, говорейки в един глас, изразявайки едни и същи принципи и стигайки до едни и същи заключения. И всеки трябва да ги чуе, особено, който не беше тук", каза Франсоа Оланд.

Oще по темата

Лидерите призоваха Русия да признае резултатите от последните избори в Украйна, да изтегли всичките си сили от украинската граница, да не допуска влизането на оръжия и бойци в страната и да упражни натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие. Те предупредиха в общо изявление, че липса на напредък може   да предизвика нови санкции. "Готови сме да засилим целенасочените санкции и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки, за да стане цената за Русия още по-висока, ако събитията го наложат", заявиха те.

Съвместното им послание ще бъде предадено по време на неформалните срещи, които се очаква Путин да има във Франция с Оланд, Меркел и британския премиер Камерън в кулоарите на церемониите по случай Десанта в Нормандия. Руският лидер също така изрази своята готовност да се срещне с президента Обама, заявявайки пред френските медии Европа-1 и Те Еф-1, че всичко зависи от американския лидер.

Оланд посочи, че целта на срещите е "да направят така, че да може да има диалог, че деескалацията може да се случи". Но той също така предупреди, че лидерите от Г-7 няма да отстъпят от исканията си и че "може да бъдат обявени санкции, ако има сериозна липса (на напредък)".

Една от основните цели на дипломацията на западните лидери е да накарат Москва и Киев да разговарят помежду си след скорошното избиране на украинския президент Петро Порошенко. Той е сред поканените на утрешните церемонии на бреговете на Нормандия. Оланд каза, че Путин се е съгласил да присъства, знаейки, че Порошенко също ще е там, отбелязва ДПА.

Лидерите на Г-7 също така изразиха трайната си подкрепа за икономическото развитие, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и повториха осъждането от тяхна страна на руското "незаконно анексиране на Крим и действията за дестабилизиране на Източна Украйна".

Лидерите на Г-7 обсъдиха и външнополитически въпроси, включително кризата в Сирия, преговорите по ядрения въпрос с  Иран, сблъсъците в Либия, мирния процес в Близкия изток и напрежението в Южнокитайско море.

Днес ще има разговори на тема икономика, търговия, енергетика, климат и въпроси за развитието, допълва ДПА. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

двоенстандарт=лъжи

преди 10 години

Лидерите обсъдили ядрената програма за мирни цели на Иран-член на всички организации за атомна енергия и заявили,че не искат ядрена бомба,но ликвидиране на всичкото ядрено оръжие в района ,НО ПРОПУСНАЛИ,ЧЕ ЦИОНИСТКИЯ РЕЖИМ КРИЕ НЯКОЛКОСТОТИН ЯДРЕНИ БОМБИ+ХИМ.БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ И ДНЕС СА ОДОБРИЛИ СТРОЕЖ НА 1800 ЖИЛИЩА ЗА ОКУПАЦИОННОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ ВъРХУ ОКУПИРАНИЯ ЗАПАДЕН БРЯГ.

73

Ха ха ха ха хаааааа

преди 10 години

Президент РФ Владимир Путин иронично ответил на вопрос о своем отношении к тому, что страны "большой семерки" обсуждают общемировые проблемы без его участия."Хочу пожелать им приятного аппетита", заявил Путин журналистам

72

пък и убафци

преди 10 години

бонго, педи, дъртата чанта и само кончитата с брадата и наш плювнокио липсва.

fallback