Снимка: архив, Reuters

Френската фрегата "Сюркуф", влязла в Черно море на 28 май, води радиоелектронно разузнаване на военни обекти на руския Черноморски флот, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник във военно-дипломатическия корпус.

Корабът от военноморските сили на Франция с бордови номер F711 маневрира в северната част на Черно море и периодически се приближава на 50-60 км от бреговете на Крим. Според наличните данни натовският съд шпионира военни обекти на руския флот, разположени край бреговата линия на полуострова, а също важни административни и стратегически обекти на крайбрежните територии, твърди същият източник. Той подчертал, че фрегатата не нарушава териториалните води на Русия.

В същото време френският кораб сам е станал обект на следене от руските военноморски сили, добавя източникът. Непрекъснато го съпровождат, сменяйки се, съдове от Черноморския флот, сред тях разузнавателен и ракетен кораб. "Сюркуф" е следен и от въздуха. Фиксират се всички маневри и действия на "неканения френски гост" и доколко той спазва нормите на международното морско право, отбелязва източникът, като подробно описва маршрута на френската фрегата в Черно море.

Според източника "Сюркуф" действа в рамките на съвместна мисия с американския ракетен крайцер "Вела гълф". "В момента корабът на ВМС на САЩ е в румънското пристанище Констанца, а преди това посети българското пристанище Варна", обяснил той.

Източникът добавил, че друг френски разузнавателен кораб - "Дюпюи дьо Лом", влязъл в Черно море на 14 май, вече е напуснал акваторията и е отплавал към Средиземно море. Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да пребивават в Черно море повече от 21 дни. Така "Вела гълф" следва да напусне Черно море до вечерта на 13 юни, а "Сюркуф" - до вечерта на 18 юни, съобщава ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase