Барак Обама и Бронислав Коморовски. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за да ги убеди да сложат оръжие, предадоха световните агенции.

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми.

Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди президентът.

Обама подчерта, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

Той призова руския президент Владимир Путин да се срещне с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна.

Той обеща и увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на Съединените щати към сигурността на Полша. Това увеличаване касае броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното
оборудване.

Президентът поясни, че той е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване.

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната.

Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

До Леле

преди 10 години

Прочетох за сраженията тази сутрин. Гледах и клипове за бомбардировката в Луганск - покъртителни кадри! И всичко това за един шистов газ! Да свалят всичко летящо там ! И как ще живеят в една държава тези хора !?

36

Анонимен

преди 10 години

среща може би няма да има поне тоя кво бълнува

35

Леле че народ

преди 10 години

До Анонимен 37 Чети фокус нюз и ще узнаеш доста

fallback